Onze studierichtingen

1ste graad secundair - Einstein

Welkom in 1A of 2A van Tienerschool Einstein!

Wij zijn een afdeling middelbaar onderwijs van het Maerlant Atheneum. Een afdeling met sportief profiel, waar je naast een brede A-stroom ook onder andere de 1A sportspecialisatie kan volgen:

 • 1A Zee- en watersport (uniek in Vlaanderen)
   
 • 1A Dans !! NIEUW !!
   
 • 1A Voetbal !! NIEUW !!

 

Of je nu al in een basisschool bij ons zat, of pas instapt in onze school, dat maakt geen verschil uit. Je zal je hier meteen heel welkom voelen!

Bij elk instapmoment in de Tienerschool gaan we vanaf dag 1 eerst en vooral aan de slag met JULLIE, met verbinden en met het creëren van een positieve groepsdynamiek.

Wij willen dat je eerst en vooral GRAAG naar school komt. Welbevinden, zelfvertrouwen, een veilig, warm en positief klas- en schoolklimaat, zijn basisvoorwaarden om vanzelf tot 'leren' over te gaan.

Wij leren jullie stapsgewijze om steeds meer je eigen leerproces zelf in handen te nemen. We laten jullie groeien in zelfstandigheid, maar laten jullie niet aan jullie lot over. Integendeel. Alle leerkrachten zijn begeleiders en alle leerlingen hebben een coach waarmee ze overleggen, reflecteren, evalueren, bijsturen, problemen bespreken, oplossingen zoeken ... maar waarmee ze ook gewoon een fijne babbel kunnen hebben.

Waar houden wij zoal van?

We HOUDEN VAN leren en stimuleren!

We HOUDEN VAN dynamische lessen en van beweging. Bij ons betekent les volgen niet dat je 8u per dag aan je stoel gekluisterd zit, wel dat je korte instructiemomenten krijgt waarbij je je focust op de uitleg of de uiteenzetting van je opdracht. Daarna kan je ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan, of om nog wat extra uitleg te krijgen.

Je kan in het lokaal blijven om aan je opdracht te werken, of je kan zelfstandig in de workspace gaan werken, met andere leerlingen. Werk je liever even op een afgezonderd plaatsje om meer vrij te zijn van geluid en beweging om je heen? Ook dat kan.

Beweegvriendelijk onderwijs heeft geen geheimen meer voor ons.

Je krijgt de ruimte om te ontdekken hoe jij het best werkt.

We HOUDEN ook VAN variatie: variatie in lessen (vakgericht, vakoverschrijdend, leerjaaroverschrijdend), variatie in werkmethodes (zelfstandig werk, duowerk, groepswerk, op papier, digitaal met de Chromebooks) en variatie in evalueren (permanente evaluatie, examens, zelfevaluaties, peerevaluaties). 

En uiteraard HOUDEN we ook VAN sport en spel: 'Mens sana in corpore sano' ofwel 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'. 

Zich goed voelen, zin hebben in leren en graag uitgedaagd worden kunnen niet losgekoppeld worden van fysiek welbevinden. Een fit 'koppeke' willen, betekent onder andere ook uitgerust zijn en voldoende bewegen.

 

Zo wordt er een waaier aan bewegingsmomenten aangeboden zowel op als buiten het schooldomein en kan je zelfs je studies combineren met surfen en zeilen, in de richting 'Zee- en watersporten'. Ook de keuze-opties voetbal en dans zitten in ons aanbod!

De Tienerschool bevindt zich in hartje De Haan, op een groot en groen domein. We worden omringd door sportvelden, bos, zee en duinen. Een schat aan mogelijkheden.

Je hoort het al, Einstein Tienerschool De Haan is zoveel meer dan 'naar school gaan'.

Studieaanbod 1ste graad (A-stroom)

Gemeenschappelijke basisvorming

 • domein Taal en Cultuur + CLIL* (o.a. Nederlands, moderne vreemde talen, historisch en cultureel bewustzijn, expressie en beweging, levensbeschouwing)

 • domein Wiskunde en Wetenschappen (o.a. wiskunde, exacte wetenschappen, ruimtelijk bewustzijn en technologie)

 • domein Onderzoeken en Ondernemen (o.a. techniek, ondernemingszin en financiële geletterdheid, ICT, computationeel denken)

Project

 • Coaching maattraject (verdiepen, remediëren, uitbreiden)
   
 • ProjecT (vak -, klas- en leerjaardoorbrekend werken)

Keuzegedeelte eerste graad

 • STE@Mmodules  = we verkennen de verschillende aspecten van STE@M in het eerste jaar van de eerste graad. In het 2de jaar wordt dit dan een basisoptie, STEM - Wetenschappen
   
 • STEM - Wetenschappen
  STEM = Science - Technology - Engineering - Mathematics
   

  Je onderzoekt technisch- wetenschappelijke uitdagingen,
  Je leert ideeën omzetten in een prototype,
  Je verkent methoden om te onderzoeken en te ontwerpen,
  Je ontdekt waar STEM belangrijk is: je proeft van mechanica, elektronica, ICT,       biologie, biochemie
   
 • Zee- en watersporten (o.a. golfsurfen, windsurfen, zeilen, zwemmen, reddend zwemmen, initiaties duiken, waterpolo, sup-yoga ...) Leren en sporten gaan samen en je krijgt meteen ook wat theorie over zeesporten en dus ook over de kracht van de zee.  Sporten in de natuur, met de natuur is grensverleggend, is leuk en leert je doorzetten in alle andere domeinen.
   
 • Dans Samen met de dansschool Dance-Energy bouwen we een sportieve dansrichting uit voor leerlingen met al wat danservaring die ook op school samen willen groeien in dans en expressie. Een aansluiting bij een dansschool behoort tot de aanbevelingen. Er is een instaptest met vooral een conditietest en een ritmische test. Dit is een studierichting A-stroom.
   
 • Voetbal In samenwerking met de voetbalschool Legein bouwen we met meester Nick aan jouw skills in voetbal op school. We trainen op de terreinen van het sportpark Haneveld,vlakbij school. Ook deze opleiding zit in een leerlijn in de pedagogische Entiteit Maerlant met een bovenbouw sport in ASO (Sportwetenschappen) en TSO (Sportbegeleiding) in de latere jaren van het SO.